Kiedy popatrzymy na naszą kuchnię, to widzimy, że lodówka jest przez nas najczęściej wykorzystywana w codziennym funkcjonowaniu. Niemniej jednak nie czyścimy jej dostatecznie często. Co się dzieje, jeśli nie porządkujemy lodówki systematycznie? Pojawia się w niej pleśń, różnego rodzaju plamy, jak i nieprzyjemne zapachy. Do tego żywność szybciej się psuje. W niniejszym wydaniu radzimy, jak prawidłowo czyścić lodówkę, a także podajemy sposoby na niwelowanie brzydkich zapachów!
O czym nie należy zapominać, kiedy sprzątamy lodówkę?
Na początku nie zapomnij o wyłączeniu lodówki z gniazdka elektrycznego. Pierwszym powodem dla tego typu czynności jest naturalnie bezpieczeństwo. Prócz tego obniżysz niepotrzebne w tym czasie zużytkowanie prądu, jak również podniesiesz temperaturę we wnętrzu, co uprości proces czyszczenia. Kiedy już Twoja chłodziarka będzie odpięta od gniazda zasilającego, wyjmij z niej wszystkie półki i szufladki, a później pozostaw uchylone drzwiczki.
Wyjęte ze środka elementy przemyj ciepłą wodą z płynem, opłucz oraz dokładnie wytrzyj do sucha. W kolejnym kroku zajmij się wnętrzem lodówki. Myj ją przy użyciu mieszanki wody, mydła oraz sody oczyszczonej czy też octu. Mycie przeprowadzaj od góry do dołu. W finalnym etapie spłucz oraz wytrzyj do sucha. Po zakończeniu odczekaj minimum pół godziny. W tym czasie lodówka powinna wyschnąć całkowicie. Czas ten możesz spożytkować na mycie ścian zewnętrznych. Nie zapominaj o uszczelkach drzwi.
Po sumiennym umyciu możesz już umieścić w lodówce jedzenie. Nie powinieneś wkładać do niej gorących potraw. Jeżeli potrzebujesz tam ulokować naczynie z czymś ciepłym, pozwól mu w pierwszej kolejności ostygnąć do temperatury pokojowej. Przedmioty o podwyższonej temperaturze mogą powodować, że we wnętrzu lodówki tworzyć się będzie szron. Pamiętaj o tym, aby wszystkie produkty w lodówce były hermetycznie zawinięte folią lub przykryte pokrywką. Będzie to ochraniać żywność przed wysychaniem, jak również będzie hamowało wydzielanie zapachów.
Kolejny etap to rozmrażanie lodówki!
Co jakiś czas powinieneś wykonać odmrażanie lodówki. Nie wykorzystuj przy tym żadnych środków chemicznych oraz nie usuwaj lodu w sposób mechaniczny. Unikaj również umieszczania we wnętrzu gorących przedmiotów, które mogą uszkodzić element chłodzący Twojego sprzętu.
W celu rozmrożenia odłącz lodówkę od zasilania. Jest to doskonała okazja, żeby jednocześnie starannie oczyścić jej wnętrze. Topniejący lód będzie zbierał się w postaci wody w zbiorniku u dołu. Należy pamiętać o jego opróżnianiu. Wykonuj konserwację w postaci wycierania uszczelek drzwi ściereczką nasączoną gliceryną.
Istotne jest, że lodówki wyposażone w systemy No Frost także powinny być poddawane procesowi odmrażania dwa razy w roku. W przypadku tego typu sprzętu proces niczym się nie różni. Pamiętaj, tylko aby lód roztapiał się bez Twojego udziału.
Zobacz naturalne sposoby, które pomogą Ci pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z lodówki!
Lodówki mają to do siebie, że szybko przesiąkają nieprzyjemnymi zapachami, które po otwarciu drzwi są nie do wytrzymania dla naszego nosa. Aby wyeliminować problem brzydkich zapachów, warto zastosować jedną z poniższych metod. Pierwsza z nich to proszek do pieczenia, który pozostawiamy w niewielkim naczyniu i wstawiamy go do środka, po czym wymieniamy mniej więcej po dwóch tygodniach. Kolejną metodą jest świeżo zaparzona kawa, którą wstawiamy do lodówki po jej umyciu. Ostatnia metoda to postawienie w lodówce połówkę z cytryny!
Inne artykuły autora
Komentarze
Brak komentarzy